Cybersecurity: De virtuele camera

Cybersecurity: De virtuele camera!

U heeft uw netwerk afgedicht met een adequate firewall en alle computers zijn voorzien van internetsecurity software. Alles is voorzien van inlognamen en wachtwoorden. Dit klinkt heel solide en is ook een goede basis. En dan, op een dag blijkt toch dat er iets het systeem is binnengedrongen waardoor er zeer ongewenste dingen gebeuren. Wat is hier gebeurd?

U had de deur toch op slot gedaan?

Natuurlijk is dit niet zomaar exact te zeggen. Immers de buitendeur lijkt goed op slot te zitten. Maar, wat nu als iemand toch binnen is gekomen? Iemand die de ‘sleutel’ vond onder de bloempot? Een oud medewerker had een ‘sleutel’ maar deze nooit ingeleverd? Of dat iemand van binnen de organisatie iets ongemerkt heeft geïnstalleerd waardoor van buiten de deur naar uw netwerk open gedaan kan worden? Tja, daar kunnen geen 10 ‘sloten’ op de ‘buitendeur’ tegenop. En het probleem is: het komt steeds vaker voor.

Tegenwoordige hackers zijn gewiekster.

En het wordt nog een beetje erger. Daar waar voorheen de boel gelijk op slot werd gegooid en werd geprobeerd om u geld afhandig te maken gaan veel hackers  tegenwoordig nog wat verder. Men probeert ongemerkt uw netwerk af te zoeken om te kijken of er zinvolle data is te vinden. Of men wacht af om op een later, stiller, moment toe te slaan.  Het kan zomaar maanden of een jaar duren voor u iets merkt.

Ineens blijkt de ramp niet te overzien…

Vaak horen we zeggen als we hierover beginnen: “Ach, we hebben toch een back-up!” of “Wie moet er nu wat met onze data, zo belangrijk is deze toch niet.” En een reeks andere argumenten waarop het minder belangrijk wordt gemaakt. Totdat… De data ineens weg blijkt. En die back-up, tja die blijkt vergrendeld of defect. En dan blijkt ineens dat al die eerdere argumenten er niet meer toe doen. Een hoop werk weg, en herstel is zeer lastig. Nog los van alle overige schade welke u hierdoor kunt ondervinden. De ramp is niet te overzien!

Kunnen we daar wat aan doen dan?

Ja, er is een middel om ongewenste indringers op uw netwerk eerder op te sporen. Net als die beveiligingscamera welke u heeft hangen. We noemen dit een zogenaamde honeypot. Dit kastje of de software kan zich gedragen als verschillende apparaten op uw netwerk. Een hacker zal altijd op zoek gaan naar deze apparaten en proberen in te loggen om er informatie vandaan te krijgen. Maar… omdat deze apparaten slechts virtueel bestaan lukt dat niet. Het gevolg is wel dat elke benadering direct wordt gedetecteerd en u direct gewaarschuwd. Tegen de tijd dat een hacker doorheeft dat hij is genept heeft u al de mogelijkheid gehad om er iets aan te kunnen doen.

Word hiermee alles voorkomen?

Nee. Maar het verkleint de mogelijkheid aanzienlijk. En gelooft u ons, u wilt zo’n situatie niet meemaken. Vang de boven en minimaliseer de schade!

Cybersecurity: De virtuele camera. Hoe kom ik zo’n oplossing?

Wij zijn partner van het Nederlandse SecurityHive welke hiervoor een hele mooie oplossing levert. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.