Wat zijn broodkruimels of breadcrumbs?

Wat zijn broodkruimels of Breadcrumbs?

Broodkruimels of breadcrumbs is de manier waarop een bezoeker kan zien hoe hij naar de betreffende webpagina is of zal worden geleid. Doordat de bezoeker de broodkruimels of het kruimelpad van de betreffende webpagina kan zien, wordt ook hiërarchie van de website duidelijk.

Zo’n hiërarchische website is ingedeeld in verschillende onderwerpen of categorieën en mogelijke subonderwerpen. Deze onderwerpen kunnen ieder weer hun eigen pagina’s hebben. Als een bezoeker eerst naar de hoofdpagina gaat van de site, vervolgens naar de onderwerpspagina en tenslotte naar de subonderwerpspagina volgt de gebruiker de hiërarchie van een site. De aanbieder van de website kan dit gevolgde pad zichtbaar maken.

Dit resultaat noemen we in het Engels een bread crumb trail (het spoor van broodkruimels). De term is afkomstig uit het sprookje van Hans en Grietje. In het Nederlands noemen we dit kortweg “broodkruimels”. Google gebruikt bijvoorbeeld de broodkruimels bij haar zoekresultaten.

Wat zijn broodkruimels of breadcrumbs? Een voorbeeld…

Wat zijn broodkruimels of breadcrumbs bij Google
Hier kun je zien dat Google de verschillende broodkruimelsporen of broodkuimelnavigatie naar een pagina weergeeft. Zo wordt te volgen route inzichtelijk gemaakt. Op de pagina zelf kan dan de broodkruimelnavigatie zichtbaar worden en kan de gebruiker door dit systeem terugspringen naar voorafgaande pagina’s.

Voor meer begrippen en uitleg over internet, bekijk het SoLu Computer en Internet Woordenboek.