De rollen en rechten van een gebruiker
Je hebt gebruikers van je website in vele soorten en maten. Het grootste deel zijn de normale bezoekers. Daarnaast kun je de gebruiker verschillende rollen toekennen binnen WordPress. Dit is handig als je bijvoorbeeld met meerdere mensen een WordPress website beheert. De één mag werkelijk alles en de ander mag bijvoorbeeld alleen een bericht maken, waarna deze door iemand anders wordt gelezen en gepubliceerd.
De rollen en rechten van een gebruiker
Van ‘hoog’ naar ‘laag’ kennen we binnen de WordPress de volgende rollen:
Beheerder (Administrator)
De beheerder is de admin van de website, dit betekent dat hij of zij alles kan en mag doen op de website zoals het thema veranderen of plugins toevoegen. Ook kan de beheerder de andere rollen van de gebruikers van de website veranderen. De admin mag bijvoorbeeld ook de wachtwoorden van de andere gebruikers wijzigen. Bijvoorbeeld als zij deze vergeten zijn, en dat gebeurt nog wel eens leert de ervaring.
De beheerdersrol is daarmee de hoogste gebruiksfunctie binnen WordPress. Je maakt dus alleen iemand beheerder indien je daar zeer zeker van bent.
Redacteur (Editor)
De Redacteur kan berichten maken, bewerken en publiceren, maar kan ook andermans berichten bewerken. De redacteur kan dus niet aan de opmaak van de website komen of bijvoorbeeld plugins installeren.
Auteur (Author)
De auteur kan berichten maken, bewerken en publiceren, maar is niet gerechtigd om stukken van anderen te wijzigen.
Schrijver (Contributor)
De schrijver kan berichten maken, maar heeft niet her recht om deze te publiceren. Dit doet de beheerder of de redacteur.
Abonnee (Subscriber)
Een abonnee van je site kan niet meer dan een gast, maar hoeft niet elke keer zijn of haar gegevens in te vullen om te reageren op een bericht. Je wordt gast door je in te schrijven bij je website. Indien er een nieuwsbriefsysteem is, dan krijgt de abonnee deze nieuwsbrieven ook.