Thema’s downloaden en installeren

Themes of Thema’s zijn een zeer belangrijk onderdeel van WordPress. Themes worden gebruikt om de frontend of het uiterlijk van je website vorm te geven en om verschillende functionaliteiten toe te voegen.  Een thema is een reeks bestanden die bepalen hoe jouw website er uit ziet qua vorm, kleuren, lettertypes en bijvoorbeeld indeling van je Homepagina, de overige pagina’s en je berichten. Een nieuw thema kan het uiterlijk van je website compleet veranderen. Het mooie van een ander thema is het uiterlijk van je website veranderd, maar de informatie behouden blijft. Het nieuwe thema blijft gebruik maken van je informatie die je al hebt gepubliceerd op je pagina’s, in je artikelen en bijvoorbeeld je menu.

Er zijn voor WordPress tienduizenden thema’s beschikbaar. Er zijn vel zgn. gratis thema’s, maar ook een professioneel thema wat je levenslang kan gebruiken en kan wijzigen in het door jouw gewenste front-end of uiterlijk van je pagina is zeer betaalbaar. Voor zo’n zestig euro kun je de mooiste en zeer flexibele thema’s aanschaffen.

Ga naar Weergave en klik hier op Thema’s. Nu klapt er een scherm open met het op dit moment gebruikte thema en de reeds geïnstalleerde thema’s. Klik je nu op de knop Activeren bij een ander thema, dan ziet je website er direct compleet anders uit. Klik je op Live voorbeeld dan zie dus eerst zelf het voorbeeld zonder dat de bezoeker dit merkt.

De gratis thema’s vinden we op WordPress.org en deze kunnen we gaan gebruiken door aan de bovenkant van ons scherm naast Thema’s op Nieuwe toevoegen te klikken. Nu klapt er een scherm open waarbij we uiteindelijk kunnen kiezen uit duizenden gratis thema’s. Standaard staat de indeling op het tabblad Uitgelicht. Hier worden de door WordPress.org als ‘goed’ beschouwde thema’s weergegeven. Je kunt ook klikken op de tabbladen Populair, Nieuwste, Favorieten en er is zelfs een Eigenschapfilter waar je op thema’s en eigenschappen kunt zoeken.

Heb je een thema naar wens gevonden dan ga je over dit thema heen met je cursor en klik je op installeren.  Als het thema is geïnstalleerd klik je op activeren en je hebt een compleet ander uiterlijk van je website. Nu zul je in het menu van de nieuwe website nog van alles moeten doen om de website ook daadwerkelijk dat mooie uiterlijk te geven. Het kan wel eens even duren voordat je alle opties in je nieuwe thema begrijpt en kan toepassen voordat alles er weer nieuw, mooi , fris en fruitig uitziet. De opties per thema kunnen enorm verschillen, en vaak moet je bij een ander thema ook weer opnieuw uitzoeken hoe de opties werken.