Hoe voorkom je spam reacties in WordPress?

Als computer-bots je website eenmaal in de gaten hebben, dan kun je soms enorme aantallen spam reacties krijgen op je berichten en pagina’s. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om hier iets aan te doen. Zo zijn er plugins, trucs en instellingen om spam reacties te stoppen op je website.

Reactie of niet?

Bedenk eerst even of je wel reacties op je berichten en pagina’s wilt hebben. Misschien is een contactformulier op de contactpagina wel voldoende voor je blog of het bedrijf. Wil je wel interactie met bezoekers op je website, dan moet je aan de slag met reacties.

Reacties en instellingen

Op je dashboard in je linker-zijbalk vind je onder Instellingen de Discussie mogelijkheden. Als je hier op klikt heb je verschillende mogelijkheden of en wanneer reacties worden toegelaten. Zo kun je hier bijvoorbeeld de reacties helemaal uitschakelen, anonieme reacties uitschakelen en een reactiecontrole inschakelen.

Je hebt is de mogelijkheid om iedere reactie handmatig goed te keuren. Dit zorgt niet voor minder spam, maar het zorgt er wel voor dat je de zichtbare reacties op je website zelf onder controle. Ik verwijder bijna altijd links uit de reacties. Klikken bezoekers op een link in een reactie, dan ben je ze kwijt.

Wat je hier ook kunt doen is om anonieme reacties uit te schakelen. WordPress vraagt de bezoekers standaard om het volgende in te vullen opmerking, naam, e-mail en website. Als de optie anonieme reacties is ingeschakeld, hoeven bezoekers naam en e-mailadres niet in te voeren. Dit is heerlijk voor de spam-bots die voortdurend op zoek zijn naar reactiemogelijkheden waar ze dit niet hoeven in te vullen.

Top tip: Hoe voorkom je spam reacties in WordPress? Captcha inschakelen

Je hebt ook de mogelijkheid om gebruik te maken Google reCAPTCHA. Dat zijn die plaatjes die onder een reactie staan waaruit je de juist moet kiezen voordat je bericht verzonden wordt. Ook de ‘Ik ben geen robot’ is hier een goed voorbeeld van. Google Captcha (reCAPTCHA) van BestWebSoft is een prima plugin om Captcha te gebruiken bij je reacties.

Anti-spam WordPress-plugin installeren

Vele websites maken gebruik van een plugin tegen spam op WordPress. Er is genoeg keuze en er zijn ook vele gratis plugins. Denk aan Akismet, Antispam Bee en WordPress Zero Spam.

Heb je nog vragen en opmerkingen over: ‘Hoe voorkom je spam reacties in WordPress?’, mail dan naar fred@burggraaf.nl.Hoe voorkom je spam reacties in WordPress