Wat is een ZIP-bestand?

Een ZIP-bestand is een bestand dat is verkleind. Dit kan door diverse speciale technieken om zo de opslagruimte te verkleinen. Op deze manier kan je méér gegevens op dezelfde harde schijf, USB-stick, CD of DVD krijgen. Of je kunt dezelfde gegevens (sneller) versturen via het Internet of via e-mail.Wat is een zip bestand

Het ZIP-formaat kent vijf eigenschappen:

  • Compressie: verkleinen van de ruimte die de gegevens in beslag nemen; het ZIP-bestand is kleiner dan de oorspronkelijke bestanden. Hiervoor wordt een variant van het LZW-algoritme gebruikt.
  • Het archiveren: meerdere bestanden worden tezamen in één ZIP-bestand gestoken, zo is het eenvoudiger te verspreiden zonder dat er essentiële onderdelen vergeten kunnen worden. Bovendien blijft de eventuele boomstructuur van bestanden en mappen behouden.
  • Het toevoegen van een controlemechanisme (CRC) om mogelijke gegevensfouten te detecteren.
  • Optionele encryptie van de data.
  • Optioneel kan een ZIP-bestand worden opgedeeld in meerdere bestanden van gelijke grootte, zodat het bijvoorbeeld mogelijk wordt om een ZIP-bestand verspreid over meerdere schijven (voorheen vooral diskettes) op te slaan. Het eerste deel krijgt de extensie .ZIP, de volgende delen .Z##, waarbij ## een oplopend nummer is.

Voor meer begrippen en uitleg over internet, bekijk het SoLu Computer en Internet Woordenboek.