Een nieuw bericht maken

Klik in de menu op onder Berichten op Nieuw bericht. Ook kun je aan de bovenzijde van je scherm in de zwarte balk met witte letters scrollen over Nieuw en klikken op Bericht. In beide gevallen krijg je krijgt een invulscherm te zien om je nieuwe bericht te maken.

We beginnen met het invoeren van een titel. Ga met je cursor in het staan in het vak ‘Hier titel invoeren’ en deze titel komt bovenaan je bericht op je website te staan. Vervolgens ga je met cursor staan in het grote invulveld om de tekst van je bericht te schrijven.

Boven dit veld staan vele opties om je tekst te kunnen opmaken. Je selecteert een stuk tekst en je klikt op één van de mogelijkheden. Je ziet bijvoorbeeld dat de tekst ‘vet’ wordt of links wordt uitgelijnd.

Ben je tevreden over je tekst dan heb je de mogelijkheid om dit concept op te slaan, het bericht te publiceren of het bericht in de toekomst voor bezoekers zichtbaar te maken.

Rechter menu: Publiceren

In het menu aan de rechterkant van je invulscherm van je berichten zie diverse mogelijkheden. Het eerste vak betreft Publiceren. Automatisch staat het bericht op Concept. Dat wil zeggen dat de tekst nog niet zichtbaar is voor de bezoeker. Klik je op Publiceren, dan verschijnt je titel en je tekst zichtbaar voor de bezoeker op je website. Je kunt het bericht altijd weer terugzetten op Concept als je er toch nog niet tevreden mee bent.

In dit vak publiceren heb je ook de mogelijkheid om een voorbeeld van je bericht te zien. Ook kun je onder het kopje Bericht bewerken ook klikken op Voorbeeld bericht en daarmee krijg je eveneens een voorbeeld te zien.

Klik je bij het sleuteltje en Status op Bewerken, dan zie een aantal opties die voor zich spreken. Wachtend op Review betekent dat iemand anders de tekst nog moet doornemen voordat het bericht wordt gepubliceerd. Bij het oog en Zichtbaarheid kun je ook klikken op Bewerken. Ook hier spreken de opties voor zichzelf. Bij de kalender en Onmiddellijk kun je door te klikken op Bewerken kun je het bericht in de toekomst publiceren op de door jouw gewenste datum.

Is de bericht gereed, dan klik je in het blok Publiceren op Publiceren. Heb je je bericht gewijzigd, dan klik je op Bijwerken.

Rechter menu: Berichttype, Categorieën, Tags en Uitgelichte afbeelding

In het vakje Berichttype kun je kiezen uit het soort bericht dat je maakt. Deze staat op ‘standaard’ op Standaard en dit voldoet in 90 procent van de gevallen.

Bij Categorieën kun je zoals beschreven je berichten categoriseren. Je kunt onder Alle categorieën kiezen uit al bestaande categorieën door een categorie aan te vinken waar het bericht tot behoort. Ook is er de optie + Nieuwe categorie toevoegen. In het vakje kun je een nieuwe categorie toevoegen. Standaard wordt er een – Hoofdcategorie – toegevoegd, maar je hebt ook de keuze om de categorie onder een bestaande categorie te laten vallen. Zoals bij Tennis de subcategorie Materiaal en daaronder eventueel nog een subcategorie Tennisballen.

Bij Tags kunnen we het bericht van de eerder genoemde labels of kaartjes voorzien. Dit doen we door het woord in het betreffend veld in te voeren en op Toevoegen te klikken.

Als we bij Uitgelichte Afbeelding klikken op Uitgelichte afbeelding kiezen, dan komen we in het bestand met alle media, afbeeldingen, video’s en andere, terecht. Hier kunnen we dan een afbeelding kiezen. Een uitgelichte afbeelding (of in het Engels: featured image) is de hoofdafbeelding die je bericht meegeeft in WordPress. In de meeste thema’s zorgt dit ervoor dat het de afbeelding is die bij een bericht getoond wordt op bijvoorbeeld de pagina waar al je berichten zijn te vinden of bij de berichten op je Home-pagina. Deze afbeelding wordt ook gebruikt in archieven en andere overzichten met WordPress-berichten.